En egen sjö

Tre veckor i Italien, i augusti, utan en dag på stranden. Är det möjligt? Ja, har man tillgång till en privat sjö känns inte beachen med semesterlediga europeer särskilt lockande – för ja, de är många även i krisens Europa sommaren 2013.

La_Ciminiera1

Giancarlo Tomassetti säger det själv, ”jag har knäppa idéer”. Fast jag skulle inte kalla dem knäppa. Snarare genialiska. Har man ett gästhus med ett sådant läge som Giancarlos La Ciminiera strax utanför byn Staffolo i Marche kan man lätt få sådana infall som att bygga en sjö. Och har man pengarna… varför inte?

La_Ciminiera2

Nu är detta inte vilken sjö som helst. Det är en ekologisk, självrenande sjö. Med hjälp av växter och djur behövs inget stinkande klor. Vattnet är klart och trollsländorna dansar vid vattenytan. Och utsikten kunde vara sämre. Du kan se nästan ända bort till Ancona vid kusten, och där diset grumlar sig – är det hav eller land?

La_Ciminiera3

Efter några dagar, när lugnet sjunkit in, insåg vi att det är bara dumt att åka till havet och trängas med svettiga semesterfamiljer på klibbig sand. Bättre att stanna här, under vattenfallet och titta ut över fältet med solrosor i givakt. När skuggorna blir för långa går du bara upp till byn, tar en aperitivo i lägenheten och promenerar sedan genom ringmuren till Giubbi och äter pizza, helst den med bara rosmarin och salt för att beställa in dagens grönsaker separat.
Vinet? Huset vita, lätt mousserande. Karaffen är på en liter.

La Ciminiera

Lena Särnholm, text och foto

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s