Ta listor med en nypa salt

Det finns listor på allt. Om allt. Alla medieaktörer med självaktning måste hålla sig med en lista i dag. Men hur tillförlitliga är de egentligen? Vad vet de som sätter betygen? Och vilka är de, de med makt att döma?

Michelinguiden har länge varit ifrågasatt, men klarar sig tack vare en osedvanligt stark status från fornstora dagar. De var ändå först.

I dagarna kom White Guide, Sveriges motsvarighet till Michelin, med sin lista över caféer. En gedigen uppräkning, idel kända namn. Men det är inte utan att man undrar… Ta exemplet Trosa. Den lilla ortens rikskända konditori kommer på nionde plats – i Sverige. Är det motiverat? Den som har smakat på kaffe hos Hannas, ett par hundra meter bort, är inte så säker. Hannas har tre bord inomhus och tar inte kort. Men kaffe kan de. Och service.

När vi ändå är i gång: Åsgatan 2 i Järna, undanknuffat i en gammal butik i slänten ner mot pendeltågsstationen. Här stannar du så ofta du har vägarna förbi. De bemästrar konststycket att hålla balansen mellan espressons syra och mjölkens krämighet – detta trots att de tvingas klara sig utan Järnamjölk sedan mejeriet brändes ned.

Och i Stockholm: Lilla Caffelini i Gamla stan, hålet i väggen där Filicori-certifierade Christer serverar kaffe till italienare som är beredda att dö för en proper kopp.

Eller Italiano Cafe inte långt från Stureplan, där blandningarna har fått namn efter farmor Rosa, pappa Angelo och farbror Pino.

Listor är väl bra, som riktlinjer för att inte helt köra i diket. Men någon bibel, det är de inte.

Text: Lena Särnholm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s