Naturvin – en fråga om inställning

Lika bra att ta tjuren vid hornen direkt: Vad är egentligen naturligt vin? Är inte allt vin naturellt? Vin är ju gjort av pressade druvor.

Ja, allt vin är naturligt i den bemärkelsen att det är gjort av pressade vindruvor. Men de flesta viner består av mer än så, trots att den enda tillsatta ingrediens som står på etiketten är svavel. I ”vanligt” vin kan du använda jäst med särskilda smakprofiler, köpta från en annan kontinent. Du kan öka på syran, ta bort syra, tillsätta tanniner, reducera alkoholhalten, göra vinet mörkare eller ljusare… För ekologiskt vin finns regler kring det här, vad du får göra och vad du inte får göra. För naturvin finns egentligen inga föreskrifter, för det finns inget kontrollorgan. Och det är detta som många hakar upp sig på.

Hur kan man då veta att det är ett ‘naturligt’ vin?

Vi är så vana vid att ha märkningar och förordningar att stötta oss emot, att detta blir en vagel i ögat. Det måste finnas regler. Annars kan ju vem som helst komma och hävda att de gör naturvin.
Men naturvin handlar just om detta – frånvaron av regler och tilliten till producenten. Det är mer att likna vid en inställning, från både konsument och producent. Konsumenten måste vara intresserad, det är upp till han eller hon att ta reda på hur vinet är tillverkat, att ha en dialog med producenten. Vinbonden i sin tur är mer än villig att berätta om sitt vin, och det är

HÄR vi har skillnaden mellan det traditionella vinet och det naturliga. Vinbonden vill ha kontakt med de som köper vinet. Han vill att de som dricker det ska förstå varför det smakar som det gör.
Men några regler måste väl ändå finnas? Ja. Gemensamt för alla vinbönder som gör naturvin är att de vill påverka vinet så lite som möjligt. De vill låta naturen ha sin gång. Inga bekämpningsmedel, inget mixtrande i vinkällaren. Svavel är det enda de kan tänka sig, för det finns naturligt i vingården. Men en del släpper inte ens in detta till sin baby.
Följden blir att vinerna smakar olika. Ett torrt och varmt år blir vinet kraftigare, ett svalt och regnigt kanske syran dominerar. Det kan även vara skillnad mellan flaskor från ett och samma år; vinet fortsätter att leva och utvecklas efter att korken har satts i.

Häri ligger charmen för oss som har fått smak för detta sätt att göra vin. Vin kommer från naturen och ska därmed präglas av naturen (terroir). Det KAN omöjligt smaka likadant år efter år, SKA inte göra det, just på grund av naturens skiftningar. Ett vin som håller sin profil oavsett väder är gjort efter recept.
Om man sedan gillar det eller inte, det är en smaksak.

// Lena Särnholm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s